De mussen vallen van het dak! Ben jij klaar voor deze tropische temperaturen? Met deze hoge temperaturen kan het slapen van kindjes best een uitdaging zijn. De ideale kamertemperatuur is immers tussen de 16-20 graden. Een kamer waar de hele dag de zon op heeft gestaan is vaak veel warmer. In deze blog lees jij 7 praktische tips zodat jij toch je kindje kunt ondersteunen en er hopelijk een goede nacht volgt ondanks de hitte!
Tip 1: Aangepaste slaapkleding.
Het aanpassen van de slaapkleding van je kindje is misschien wel de moeilijkste uitdaging met deze hoge temperaturen. Ik kan je verzekeren, je bent echt niet de enige moeder die twijfelt! Met deze hoge temperaturen is een dun zomerslaapzakje van katoen al genoeg. Boven de 25-26 graden kan je kindje zelfs in de luier slapen. Kies in de zomer altijd voor luchtige materialen zoals katoen. Katoen laat de lucht beter door en neemt zweet goed op. Wist je dat een katoenen hoeslaken ook beter koel blijft dan een badstoffen hoeslaken? Voorkom in ieder geval te veel laagjes!
Tip 2: Badje, net iets kouder dan normaal.Â
Heb jij ook zo een hekel aan een warm en plakkend gevoel als je naar bed gaat? Een dalende lichaamstemperatuur helpt bij het in slaap vallen. Je kindje een lauwwarm badje aanbieden voor bedtijd kan dus zeker helpen. Op deze manier is je kindje niet meer plakkerig van de zweet/zonnebrand én neemt de lichaamstemperatuur nog een beetje af. Laat je kindje niet te lang in het koelere water, want dan krijgt je kindje het te fris en gaat het lichaam extra energie gebruiken om op te warmen.
Tip 3: Hanteer de gebruikelijke bedtijd.
Het is verleidelijk om je kindje later naar bed te brengen, toch wil ik je adviseren om de gebruikelijke bedtijd te hanteren. Een regelmatig slaappatroon is belangrijk voor kindjes. Het ritme van je kindje raakt verstoord als je besluit een veel latere bedtijd te hanteren. Het lichaam van je kindje is namelijk gewend aan het ritme. Een keer afwijken is geen probleem maar zeker met dit warme weer wil ik je adviseren zo veel mogelijk de normale bedtijd te hanteren.
Tip 4: Kalm en rustige bedtijdroutine (geen stress).
Je kindje kan meer moeite hebben met de bedtijdroutine en de overgang tussen dag – nacht. Zorg er in ieder geval voor dat je rustig blijft. Met deze tropische temperaturen heeft het geen zin om gejaagd te zijn en hierdoor bestaat de kans dat je kindje gaat huilen. Dit is niet wenselijk met deze temperaturen, je kindje krijgt het dan extra warm.
Tip 5: Warmte buiten houden.
Dit is een hele uitdaging met tropische temperaturen. Als het buiten warmer is dan binnen, dan kun je de hitte buiten houden door ramen en deuren gesloten te houden. Wil je toch even luchten? Doe dit dan tijdens de vroege ochtend of pas laat in de avond. Je kunt ook nog een groot wit laken voor het raam hangen om de hitte te weren. Heb je een airco of ventilator? Zet deze dan enkele uurtjes voor bedtijd aan.
Slaapt je kindje met de slaapkamerdeur dicht? Zet de deur dan open (kiertje) nadat je kindje in slaap is gevallen. Als het tijdens de avond buiten afkoelt komt er toch verse lucht binnen en op deze manier voorkom je dat het kamertje nóg warmer zal worden als de avondzon erop schijnt.
Tip 6: Donkere slaapkamer.
Een donkere slaapkamer ondersteunt de productie van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor wordt je kindje slaperig. Daarnaast zal je kindje in een lichte omgeving niet begrijpen dat het bedtijd is. Tijdens de zomer blijft het lang licht buiten dus blokkeer al bij de start van je bedtijdroutine al het licht door het donker te maken. Tegelijkertijd minimaliseer je dus ook de prikkels.
Tip 7: Onrustige slaap (checken).
Het is heel normaal dat je kindje onrustiger slaapt of midden in de nacht om een extra slokje water vraagt. Wrijf met een nat washandje over het hoofdje van je kindje en geef een extra slokje water. Wees niet bang voor nieuwe slaapgewoontes, het is echt heel warm! Slaapt je kindje al in een peuterbed met een kussentje? Draai dan het kussentje midden in de nacht om. Kussens houden namelijk erg veel warmte vast. Check ook zeker het nekje van je kindje, doe dit nogmaals voordat je zelf gaat slapen.
Accepteer dat je kindje de aankomende nachten wat slechter slaapt. Inslapen en doorslapen is moeilijker met dit warme weer. Dit herken je zelf vast en zeker. Je hebt er niets aan om je hier druk over te maken, parkeer je frustratie. Slaap lekker lieve mama’s!Â
Heb je behoefte aan meer praktische tips die direct toepasbaar zijn?
Neem dan een kijkje op mijn Instagram.
         Veel liefs, Ghislaine